Friday, November 28, 2008

Slovenský filmový plagát

V pondelok sme boli s Martinom v Slovenskom Inštitúte vo Warszawe na zakončení výstavy Slovenský filmový plagát. Plagátov nebolo veľa, ľudí tiež nie, keďže to bola akcia pre pozvaných. Všetci pekne načančaný, (veď príde pán vicepremiér Čaplovič), si najprv poobzerali výstavu a potom už čakali na autora a špeciálneho hosťa. Autor predstavil výstavu, hovoril, prečo a ako sa tvorili plagáty a potom prišiel rad na pána Čaploviča. Ten teda zahviezdil. Potvrdil pravidlo, že hovoriť je striebro a mlčať zlato, len sa ho nanešťastie nedržal a tak zazneli hlášky, ako "šesťdesiate roky boli pre slovenskú kultúru najlepšie", po čom predstaviteľka švajčiarskej ambasády skoro skolabovala a my niektorí s ňou (my od smiechu, ale ona sa veľmi nesmiala), alebo na koniec: "Pokochajme sa a upevňujme slovensko-poľské vzťahy" (V poľštine pokochajme sa = pomilujme sa), po čom do kolien padli všetci prítomní Poliaci a poľsky hovoriaca Slovač tiež (čiže všetci okrem Čaploviča). Martin sa neustále domáhal zhasnutia svetla. Potom už našťastie vicepremiér nehovoril a tak sme sa mohli porozprávať my, zapíjať to vínkom a zajedať jednohubkami. Zistili sme, že najsilnejšie zastúpenie tu má východ a tak bolo poriadne veselo... a teraz fotky:


Autor okrem iného povedal, že v plagátoch bol skrytý a zašifrovaný protest... v niektorých asi až príliš zašifrovaný... čo je na tomto plagáte protestného??? (text na plagáte: Kamarátka šuška, dramatický príbeh o malom pytliakovi)


poobdivovali sme tvorbu staršiu od niektorých z nás aj o celú generáciu


potom už pekne nastúpení počúvali

Čaplovič, autor výstavy a tlmočníčka (že sa vyzná v jazykoch, to vidno :) )



Martin a kamarátka mandarínka, dramatický príbeh o slovenskom pytliakovi a úbohej mandarínke

... a záverečné zamyslenie

2 comments:

ludmila said...

No neviem neviem, ako ide Čaplovičovi politika podľa tohto prejavu...:-) Tie nešťastné šestdesiate roky... možno sa umenie pozdvihlo tým, že malo proti čomu protestovať...;-) Alebo narážal na avantgardu ako Nevesta hôľ. Ale tá bola natočená až v sedemdesiatom prvom. Asi by mal viac googlovať predtým, než si napíše nejaký prejav...;-)
Čo sa týka kamarátky šušky, je tam ukrytý jasný protest proti pytliactvu! :-)

Lucia Bérešová said...

tento prejav si nepisal, hovoril z hlavy, tym mozno vysvetlit tie chobotiny... :)