Tuesday, July 14, 2009

San Fermín, alebo ako zomrieť pre nič

Tisíce jasajúcich Španielov a turistov zaplavili dnes ulice severošpanielskeho mesta Pamplona pri príležitosti každoročného festivalu San Fermin - podujatia presláveného behom s býkmi. Námestie pred mestskou radnicou zaplnili obdivovatelia býkov oblečení v bielych odevoch s červenými šatkami, otvárali šampanské a rozhadzovali konfety. Deväťdňový festival na oslavu mestského patróna svätého Fermína každoročne priláka tisíce návštevníkov.


Populárny beh sa začína v sobotu ráno vypustením býkov do ulíc mesta. Na tradičnom behu sa zúčastňuje desať býkov a niekoľko zaháňačov so zvoncami, ktorých úlohou je udržiavať zvieratá v jednom stáde. Odvážni muži utekajú spolu s býkmi bez akejkoľvek zbrane iba so zloženými novinami. Zvieratá ubehnú 825 metrov do arény, kde ich postupne skolia počas večerných býčích zápasov.



Oslavy zahŕňajú takisto koncerty a ďalších vyše 400 slávnostných aktivít. Býčí beh si od roku 1924 vyžiadal 15 ľudských životov, stovky účastníkov sa každoročne počas divokého úteku zrania. ...Jednému mužovi preklal obrovský, 575 kilogramov vážiaci býk, ktorý sa oddelil od skupiny, hrudník a nohy. Najskôr si krvácajúceho bežca nadhodil a potom ho kotúľal po zemi k vchodu do mestskej býčej arény.

(text a fotky - internet, TASR a tak)

Toľko o oslavách v Pamplone píše internet. Je to tradícia. Ulice sú plné ľudí, ktorí bežia pred rozzúrenými býkmi. Býkov najprv rozdráždia, zrejme nadopujú drogami a vypustia ich medzi kričiaci dav, ľudia ich pichajú, ťahajú za chvost, provokujú... Vy by ste sa nenaštvali? Tohto roku tam zomrel jeden chalan (zranených nepočítam). Mal 27 rokov a pohreb pred pár dňami. Správy boli plné nahrávok, ako ho býk nadhadzuje, kotúľa... všade plno krvi, zdesenie... Potom video z jeho pohrebu, plačúca rodina, všetci vravia, aký dobrý človek to bol... Dokelu, načo tam liezol? Chcel byť hrdinom? Hrdina je podľa mňa človek, ktorý dá život za vlasť, za iného človeka, za dobrú vec... ale nie niekto, kto sa chce pofrajeriť tým, že utekal pred býkom ( hlavne, keď toho býka sám vyprovokoval a niekto ho predtým nadrogoval). Je to tradícia... ale pekne blbá! Kedysi? Možno. Vtedy to bolo férovejšie. Nepoužívali sa drogy. Teraz tie zvieratá nemajú žiadnu šancu. Čo tak bojovať s nimi zblízka? ( ak už chceme boj). Je dobré udržiavať si tradície, ale nie za každú cenu. Táto ma rozhodne sklamala...

1 comment:

ludmila said...

Hrozné, hrozné, hrozné tyranstvo nielen na býkoch... Ľudia už nevedia čo od rozkoše :-(