Friday, February 13, 2009

Sardana

There is perhaps nothing more characteristicly Catalan than the sardana, the traditional dance. Wherever there are Catalans, there are sardanas.

The best opportunities to see sardanas are a village Festa Major, the Fosc de saint Joan (23rd June) or, in French Catalonia, the quatorze juillet celebrations. For an authentic sardana, choose a small to medium sized village rather than the tourist hotspots where sardanas may be staged as an attraction for the visitors rather than as a spontaneous expression of the Catalan spirit. If the dancers are in the traditional dress, it is almost certainly a show for the tourists. Authentic sardanas are danced by ordinary people in ordinary dress.

The music is provided by a cobla, a small group of musicians playing mainly brass instruments. Tambourines provide the rhythm. The flaviol, a small flute with a tone akin to that of the piccolo, gives these bands a characteristic high pitched sound. The dancers form a circle which gradually enlarges as more dancers join it. When it becomes too large for the space available, the circle may break into smaller ones or a another ring may form within the large one.

Včera bol sviatok sv. Eulálie, jednej z dvoch patróniek Barcelony. Prechádzali sme sa po starom meste a na jednom z námestí znela hudba. Po príchode bližšie sme zistili, že ľudia tam tancujú sardanas, typický katalánsky tanec, ktorý sa tancuje v kruhu, ľudia jednoducho prichádzajú, kladú svoje veci na zemi v strede kruhu (aby ich mali pod dohľadom), tancujú a keď majú dosť, tak vezmu svoje veci a idú ďalej. Bola som uchvátená predovšetkým tou nestrojenosťou, tým, že ľudia idúci z práce sa zastavovali, tancovali a potom išli ďalej, nabití obrovskou dávkou pozitívnej energie. Sardana je najpozitívnejší tanec, aký som doteraz videla. Doslova nabíja energiou. Fotky sú len z mobilu a v noci, takže skôr budú slúžiť len ako maličké doplnenie, než na potešenie očí :)















5 comments:

Lukass said...

hmm. vyzera to v celku fajn. ked im bude zima mozu tie veci v strede aj podpalit :-))

Lucia Bérešová said...

Ta ty ši....
Neviem, ci by si dalej tancoval, keby ti horeli doklady, alebo telefon :)
V podstate by uz potom len stacilo zacat preskakovat vatru a slovenska tradicia jak vysita...

ludmila said...

Suuupeeer! Už len tá predstava, že človek ide z práce a na ulici sa pustí do tancovania je úžasná! :-)
A nestane sa potom, že sa zamenia nejaké kabelky alebo tašky..? Prípadne, že niekto odíde s viac taškami ako prišiel..? ;-)
Inak, ten nápad s vatrou sa mi páči. Lucka, nabudúce im musíš predviesť slovenské tradície! ;-)

Lukass said...

Burn it up !!!!! :-)))

ludmila said...

Jooooooou! :-)))